Tjänster

GDQ

IMGD Integrative Model of Group Development och frågeformuläret GDQ Group Development Questionnaire är en modell och ett verktyg för grupputveckla och att skapa effektiva team.

Susan A. Wheelan, tidigare professor vid Temple University, Philadelphia, USA har sedan 70-talet studerat och forskat på arbetsgruppers utveckling. Hon har utvecklat en modell, ett frågeformulär, GDQ som fastställer en grupps utvecklingsfas. Susan Wheelan, GDQ Associates, Inc.

 

GDQ förklarar vad som behövs för att en arbetsplats/grupp skall kunna uppnå en hög arbetseffektivitet. Den beskriver den utvecklingsprocess som leder till ett tydligt medarbetar- och ledarskap på en arbetsplats. Med hjälp av frågeformuläret GDQ mäter det medarbetare- och chefers uppfattning om hur gruppen fungerar just där och då den mäts. Resultaten visar på hur produktiv och effektiv gruppen är, vad den är bra på, vad som hindrar gruppen från att bli bättre, och vad som behöver förbättras för att gruppen skall bli effektivare. Gruppen får hjälp att ta fram en handlingsplan för att hitta ett bra sätt att på egen hand utvecklas och komma vidare. I metoden ingår också att tillsammans med en GDQ handledare gå igenom och bearbeta kunskaper om arbetsgruppens utveckling enligt GDQ och vad bra medarbetarskap och bra ledarskap innebär i praktiken.

Styrkan i GDQ är att den ger konkreta svar på frågor som rör gruppen just där den befinner sig. Forskning i GDQ har pågått sedan början 1990- talet och är evidensbaserad. Forskning görs för svensk räkning på Göteborgs Universitets Psykologiska Institution, under ledning av professor Christian Jacobsson. Susan Wheelans teorier kring grupputveckling ligger också som en del i grupp- och ledarskapsutbildningen UGL.

Fas 1
Tillhörighet & Trygghet
Gruppens fokus: Se likheter och sträva efter att skapa trygghet – tillhörighet. Är ledarberoende och saknar ännu klarhet i mål och struktur.

Fas 2
Opposition & Konflikt
Gruppens fokus: Se olikheter, medlemmarna utmanar varandra i mål och struktur med stöd av ledaren. Är ledarberoende.

Fas 3
Tillit & Struktur
Gruppens fokus: Se medlemmarna, hur de skapar struktur och börjar acceptera olikheter. Mål och struktur börjar klarna. Ej lika ledarberoende.

Fas 4
Arbete & produktivitet
Gruppens fokus: Att arbeta oberoende och acceptera olikheter. Konflikter löses snabbt och naturligt. Gruppen behöver utmaningar. Ej ledarberoende.